Societate

Duminică, zi istorică pentru Târgu Jiu

Duminică este o zi istorică pentru municipiul Târgu-Jiu. Operele marelui sculptor Constantin Brâncuşi vor fi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Decizia finală și anunțul oficial privind includerea în UNESCO vor fi făcute de către Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO, întrunit la New Delhi, în India. După includerea în Patrimoniul Mondial, specialiști ai UNESCO vor monitoriza Ansamblul Monumental Calea Eroilor de la Târgu-Jiu.

În plus, la nivelul județului Gorj va trebui constituită o comisie care să monitorizeze operele brâncușiene, afirmă Adrian Tudor, care a fost consultant în dosarul UNESCO. Adrian Tudor ar putea ajunge, din nou, viceprimar al Târgu-Jiului pe probleme de Cultură.

Primarul Marcel Romanescu a spus că ar fi una dintre cele mai potrivite persoane. Actualul președinte al Verzilor ar vrea ca, în 2026, municipiul să fie declarat Capitală Culturală Europeană la împlinirea a 150 de ani de la nașterea Titanului de la Hobița, Constantin Brâncuși.

“Mă bucur că mi se recunoaște munca depusă cât am fost viceprimar. Poate că e bine să ieșim din campania electorală, la un moment dat, și să discutăm sincer anumite aspecte. Îi mulțumesc, mă bucur că vede și din acest unghi anumite lucruri. O să-mi depun candidatura pentru viceprimar, vedem dacă voi fi ales în consiliu. După aceea, prima dată va fi implementarea obligațiilor dosarului UNESCO, vom avea obligația 150 de ani de la nașterea lui Brâncuși în 2026. Târgu-Jiu trebuie să fie în cartela culturală a Europei, cel puțin, când vorbim de Brâncuși. Asta înseamnă parteneriate de la președinție până la nivel de instituții de cercetare de artă din România și nu numai, pentru că există în povestea asta cu 150 de ani de la naștere Hobița, Târgu-Jiu, Craiova, Paris. Să începem să promovăm, dar aici, termenul ăsta cu promovare a lui Constantin Brâncuși, pe mine un pic mă pune în dificultate, în sensul că suntem prea mici pe lângă Constantin Brâncuși. Brâncuși se promovează singur, noi trebuie să-i asigurăm doar ce are nevoie aici, infrastructură. În plus, cred că trebuie să ne așezăm și noi în calendarul cultural al României cel puțin cu un festival, două în perioada în care turismul nu e în sezon și hotelierii să beneficieze de acest lucru. Sunt foarte multe lucruri”, a conchis Adrian Tudor.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button