Divizarea CE Oltenia. Câți angajați va avea Filiala de lignit
Liderul sindical care a protestat pentru reducerea vârstei de pensionare în minerit și energie, Vasile Tivig, susține că Filiala de lignit va avea până în 2000 de angajați.
Complexul Energetic Oltenia este în plin proces de restructuare. Compania va fi divizată, urmând să fie formată din societățile mixte care vor realiza parcurile fotovoltaice și grupurile pe gaze plus Filiala de lignit.
Acestă nouă structură se înființează în acest an, însă potrivit unor directori din CE Oltenia, va funcționa începând cu anul 2026. Liderul sindical Vasile Tivig consideră că Filiala de lignit este moartă din fașă. Sindicalistul ese convins că, din 2026, această entitate nu va avea bani să-și achite certificatele de carbon și va intra în faliment.
“Au făcut de acum filiala de lignit ca să fie gata pregătită. Din 2026, ce să mai funcționeze, să funcționeze în rezervă. Afirm de o grămadă de timp că aia va fi soarta. Totul în rezervă, va intra în faliment, probabil, că fără certificate nu va funcționa, nu vom putea vinde. Eu consider că această filială este moartă din fașă. Deci, din 2026, nu va mai fi ajutor pentru certificatele de carbon, ori fără acele certificate, care, cu siguranță, vor crește, că în timp ele se retrag de pe piață și tot mai mulți sunt obligați să le cumpere, din start, prețul va crește. Probabil să fie păstrate drepturile prevăzute acum în CCM la această filială, dar vă dați seama câți vor mai fi, în 2026, vor mai fi 3000 sau 4000 de oameni. Așa zic ei, dar, de fapt, asta va fi cu tot cu SPV-uri, filiala pe lignit va avea, probabil, undeva la 2000 de oameni. Până la urmă, e clar că, la începutul lui 2026, vor fi 4300 de oameni, iar în 2030, când dispare de tot cărbunele, vor fi 2700. Deci 1700 va fi filiala pe lignit, restul vor fi SPV-urile, care vor rămâne și după. Hai, să ne uităm ce drepturi avem, că dacă nu era acel protest din 2019 la Jilț, era vai de capul nostru. Toți liderii ăștia sindicali care se laudă, doar că înainte erau în alte federații, pe alte funcții, tot ei ne-au pierdut drepturile cu Ciurel, când am pierdut 40% din venituri, nici astăzi nu le-am recuperat”, a conchis Vasile Tivig.