News

Cum se fac mucenicii moldovenești, mod de preparare mucenici de post și secretele mucenicilor de casă

Ziua Sfinților 40 de Mucenici este una încărcată de tradiții pentru români, iar cel mai cunoscut obicei este prepararea  mucenicilor. Când se fac mucenicii, de fapt? Ei bine, aceștia se pregătesc an de an pe data de 9 Martie, conform vechilor obiceiuri. Esti zi de mare sărbătoare, iar gospodinele fac mucenici fierți sau la cuptor, în funcție de zonele țării. Orice varianță ați alege, rezultatul va fi unul delicios și gustos.

Pe data de 9 Martie, românii mănâncă mucenici, aceștia mai fiind denumiți sfințișori sau bradoși. Rețeta mucenilor diferă de la zonă la zonă. Gospodinele pregătesc mucenici fierți în zeamă sau mucenici pufoși, însiropați. În Moldova, mucenicii se pregătesc din aluat de cozonac sau de pâine, în forma cifrei 8. Dacă nu mâncați de dulce, puteți face mucenici de post, fără ou și smântână. Mai jos vă detaliem rețeta completă de mucenici moldovenești!

Ingrediente pentru mucenicii moldovenești

Pentru prepararea mucenicilor moldovenești nu aveți nevoie de foarte multe ingrediente. Gospodinele au anumite secrete când vine vorba de pregătirea lor. Pe lângă aluat se mai face și un sirop, cu care se ung mucenicii moldovenești.

  • 580 g de făină
  • 150 ml smântână lichidă
  • 150 ml apă călduţă
  • un ou mare
  • 75 ml ulei
  • 150 g zahăr
  • un pliculeţ de drojdie uscată
  • o fiolă de esenţă de vanilie
  • o linguriţă de coajă rasă de portocală sau lămâie
  • o linguriţă rasă de sare.

Pentru sirop:

  • 200 g zahăr
  • 400 ml apă sau lapte
  • o fiolă esenţă de vanilie
  • pentru uns – 200 g nucă măcinată
  • miere după gust.

Cum se prepară mucenicii moldovenești

Într-un vas mare se amestecă apa călduţă, uleiul, drojdia şi zahărul vanilat, fiola de esenţă de vanilie, oul și smântâna lichidă. Se încorporează treptat și făina, până ce aluatul începe să se îngroaşe. Se frământă bine cu mâna, până se obține  un aluat nelipicios și tare. Se frământă cam 15-20 de minute, la fel ca aluatul de cozonac, apoi se lasă la crescut la loc cald. Este gata când și-a dublat volumul. După 1 oră, aluatul se pune pe blatul de lucru și se împarte în bucăţi egale.

Fiecare bucată de aluat se rulează până ce se obţin fâşii, care se împletesc în formă de 8. După ce ați terminat, mucenicii se pun în tavă și se mai lasă la crescut 30 de minute. Tava se lasă la cuptor timp de 30-40 de minute la foc mediu.

Separat, se face și siropul. Se dizolvă zahărul în apă și se fierbe 10 minute. La final se adăugă esenţa de vanilie. Mucenicii pufoși se scot din cuptor, se lasă la răcit 10 minute, după care se stropesc cu sirop din belșug. Se ung cu miere și se pune nucă măcinată peste ei.

Rețetă mucenici de casă

Pentru a prepara mucenici de casă, aveți nevoie de puține ingrediente, dar și de o formă specială pentru a tăia mucenicii în formă de 8. Dacă nu aveți la dispoziție, puteți să-i faceți și fără. Produsul final va fi absolut delicios! Iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru mucenici fierți!

Ingrediente

  • 300 g făină
  • 150- 160 ml apă foarte caldă
  • sare
  • 2,5 l apă
  • coaja de la două portocale mare
  • coaja de la o lămâie mare
  • 10-12 linguri de zahăr
  • nucă măcinată
  • scorţişoară
  • esenţă de rom
  • sare.

Cum se fac mucenicii de casă

Prima dată se pune făina într-un vas, se adaugă și un vârf de cuţit de sare, iar la mijloc se toarnă apa călduță. Se frământă până ce se obține un aluat elastic și nelipicios. Se lasă deoparte pentru 10-15 minute. Ulterior, se pune aluatul pe un blat și se împarte în biluțe. Fiecare biluță se face şnururi lungi şi subţiri, care se împletesc în forma cifrei 8. Atenție să nu fie foarte mari! Se lasă la uscat până a doua zi, când se pun la fiert.

Se pune o oală cu apă, în care adăugați zahăr, coaja rasă de lămâie şi portocală şi un vârf de cuţit de sare. Când dă în clocot, se adaugă mucenicii. Se fierb aproximativ 30 de minute. După ce s-au ridicat la suprafață, se mai fierb 3-4 minute. La final se adaugă esenţa de rom, scorţişoara şi nuca măcinată. Mucenicii cu zeamă se pun în farfurie și se mai adaugă nucă măcinată peste ei. Se servesc calzi sau reci, după preferințe! Mai jos aveți și rețeta mucenici jamilla, dacă vreți să preparați mucenici cu zeamă!

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button