Trebuie să vezi asta!

Cum a început timpul și cum se va sfârși?

Majoritatea lucrurilor au un început și un sfârșit, iar acest lucru este valabil și timp. Totuși, care a fost scânteia care l-a „declanșat” și ce îl va duce într-o zi la sfârșit?

De fapt, începutul și sfârșitul Universului continuă să ne pună la încercare capacitatea de înțelegere, mai ales pentru că există încă incertitudini cu privire la modul în care a început timpul și la cum a fost Universul timpuriu.

În ceea ce privește viitorul îndepărtat și dacă timpul se „va sfârși ”vreodată, este și mai greu de spus – și depinde parțial de ceea ce înțelegem prin noțiunea de „timp”.

Universul s-a născut odată cu Big Bang


Cei mai mulți dintre cosmologi sunt de acord că Universul a început acum13,8 miliarde de ani, în urma Big Bang-ului. Acest lucru se bazează pe decenii de observații care arată că toate galaxiile din Univers „se rup”: cu alte cuvinte, Universul este în expansiune. Asta înseamnă că, dacă rulăm „banda invers”, se pare că totul în Univers a fost inițial grupat. Implicația este că, la început, totul a fost comprimat într-un punct infinit de mic sau într-o „singularitate” – care apoi s-a extins uimitor de repede în Big Bang.

Este, desigur, tentant să ne întrebăm ce s-a întâmplat înainte de acest moment, dar majoritatea fizicienilor vor răspunde că nu are sens. „Timpul există doar în măsura în care Universul există. Momentul în care Universul a început să existe este momentul în care a început timpul”, spune astrofizicianul Emma Osborne de la Universitatea din York, Marea Britanie.

Un scenariu considerat improbabil este Big Rip. În acest viitor imaginat, „energia întunecată o ia puțin razna”, potrivit BBC News. Concret, pe măsură ce galaxiile se destramă și Universul devine din ce în ce mai gol, energia întunecată devine mai dominantă. În cele din urmă, energia întunecată devine atât de puternică încât mai întâi sfâșie galaxiile, iar apoi rupe spațiul însuși. Este o idee îndrăzneață, dar majoritatea cosmologilor nu o iau în serios pentru că pare să necesite cantități tot mai mari de energie, fără o sursă evidentă.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button