News

Cu cât se vinde kg de porc în viu în Gorj și cât se pierde după sacrificare

În perioada sărbătorilor de iarnă, carnea de porc este la mare căutare. Românii sunt dispuși să plătească oricât pentru a pune pe masă un astfel de deliciu. Ceea ce nu știu mulți este că, din cauza pierderii în greutate după sacrificare, prețul kilogramul de carne de porc crește.

Potrivit site-urilor de specialitate, după sacrificare, porcul va fi mai ușor cu 15% din cauză că pierde sânge. Însă, acesta nu este procentul final de pierdere înregistrat, ci doar procentul imediat.

Poate că nu mulți știu, dar porcul pierde din greutate și după pârlire. Apoi, după tranșarea lui, urmează ca intestinele să fie golite. Asta înseamnă o altă pierdere. În total, se ajunge la 25-28% pierdere înregistrată după sacrificare.

Această diferență este cea care se resimte în buzunarul românilor. Potrivit adevarul.ro, un porc de 115 kg poate ajunge la 1.715 lei. Prețul lui diferă în funcție de regiuni, iar în unele locuri ajunge și la 2.875 de lei.

Cu alte cuvinte, prețul unui kilogram de carne de porc ”în viu” este mai mic decât al unui kilogram de carne după ce porcul a fost sacrificat. De exemplu, în județul Arad, un kilogram de carne de porc ”în viu” se vinde cu 16 lei, iar în Gorj ajunge și la 20 de lei. Cel mai scump se vinde kilogram de carne de porc ”în viu” la Craiova. Aici, prețurile ajung și la 25 de lei.

Dacă se ține cont de procentul de 28% care se pierde din greutatea inițială, atunci cel care îl cumpără poate spune că, în loc de un porc de 115 kilograme, a cumpărat unul de 82 de kilograme. Totuși, suma de bani pe care a scos-o din buzunar a fost pentru un porc de 115 kilograme, adică 1.715 lei, ceea ce înseamnă că un singur kilogram a costat 21 de lei.

Așa cum am menționat, prețurile kilogramului de carne de porc ”în viu” sunt mai mici. Așa se face că, după sacrificare, diferențele sunt semnificative. După tăiere, prețul unui kilogram de carne de porc ajunge la 35 de lei în Craiova. Mai exact, se adaugă 10 lei prețului inițial.

Chiar dacă diferența nu este deloc de neglijat, calculul final este mult mai avantajos decât dacă porcul s-ar cumpăra pe bucăți. De exemplu, prețul unui singur kilogram de mușchiuleț de porc este de 39 de lei, iar dacă este BIO, poate ajunge și la 70 de lei.

Nici șoriciul nu este mai ieftin. În funcție de locul de unde este cumpărat, prețul lui poate varia. Însă, în cele mai multe cazuri, acesta costă între 50 și 200 de lei/ kg.

Sumele nu sunt deloc unele mici, mai ales dat fiind contextul economic actual. Totuși, românii sunt dispuși să facă anumite sacrificii financiare, astfel încât carnea de porc să nu lipsească de pe masa de Crăciun.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button