News

Criză de cadre în Armată. Tinerii fug de militărie, iar angajații demisionează

Armata Română se confruntă cu un deficit de personal care crește de la an la an, pe fondul unui cumul de factori, între care condițiile contractuale, dar și războiul din Ucraina, dar și războiul din Ucraina. Pentru a păstra și puținii angajați pe care îi mai are, ministerul a cerut Guvernului să aprobe un act normativ prin care soldații, dar și rezerviștii voluntari să poată fi școliți rapid și transformați în subofițeri. Potrivit MApN, orice întârziere în organizarea cursurilor pentru transformarea soldaților în subofițeri va avea ca efect vulnerabilizarea modului de acțiune și a capacității operaționale a Armatei.

„Numărul demisiilor personalului din armată s-a dublat în anul 2021 (peste 1.000) față de anul 2020 (aproximativ 500), în anul 2022 a crescut la peste 2.700 de militari, iar în anul 2023 numărul demisiilor s-a menținut, în continuare, la cote crescute față de anii anteriori pandemiei”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței de urgență adoptată joi de Guvern.

Mai mult, MApN admite faptul că pe fondul conflcitului din Ucraina și a unei percepții destul de pesimiste privind evoluția conflictului, interesul tinerilor față de cariera armelor a scăzut foarte mult.  „Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile militare de maiștri militari și subofițeri s-a redus, față de 2021, la 43% în anul 2022 și la 59% în anul 2023, în condițiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal”.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button