Politică

Contre pe Fondul de Tranziție Justă între un deputat și șefii județului Gorj

Deputatul USR Radu Miruță a dezvăluit că ghidul solicitantului, întocmit de Consiliul Județean Gorj și MIPE, a fost respins de Comitetul de Monitorizare a Fondului pentru o Tranziție Justă.

Consiliul Județean Gorj a reacționat, printr-un comunicat de presă, deputatului USR Gorj, Radu Miruță, care a acuzat instituția că a întocmit prost ghidul solicitantului pentru Fondul de Tranziție Justă, motiv pentru care a fost respins de Comitetul de Monitorizare și Comisia Europeană.” Ghidurile solicitantului (pentru proiecte cu finanțare nerambursabilă mai mică de 2 milioane de euro, respectiv pentru finanțare nerambursabilă între 2 și 5 milioane de euro) nu au fost întocmite de către „incompetenții” Consiliului Județean Gorj. Documentele au fost elaborate, în forma inițială, unitar pentru toate cele șase județe beneficiare, de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management a Programului Tranziție Justă 2021-2027”, transmite CJ Gorj.

Ce spun șefii CJ Gorj despre închiderea mineritului.

Șefii județului neagă și faptul că și-ar fi asumat, prin ghid, închiderea mineritului.” Cu privire la afirmațiile că în Ghidul solicitantului scrie „negru pe alb (…) de către cei din județul Gorj” că șefii județului își asumă închiderea mineritului și a activităților conexe, precizăm următoarele: ghidul solicitantului nu a fost întocmit de către Consiliul Județean Gorj. Reiterăm informația, în principiu, doar pentru domnul Miruță. Închiderea mineritului din județ a fost, cel puțin pentru Consiliul Județean Gorj, o necunoscută, având în vedere că Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia a fost o enigmă pentru CJ, sub pretextul caracterului de confidențialitate al documentului, invocat atât de către companie, cât și de către ministerul de resort”, a mai transmis consiliul județean.

Reacția deputatului Miruță.

În replică, liderul USR, deputatul Radu Miruță, face trimitere la Planul Teritorial pentru o Justiţie Justă, coordonat de CJ Gorj. „Întocmai cum prevede legea şi cum se laudă însuşi CJ Gorj pe website-ul oficial, Planul Teritorial pentru o Tranziţie Justă a judeţului Gorj a fost coordonat de către CJ Gorj. În acest document, în versiunea 2, fiindcă a trecut şi el printr-o corigenţă, la paginile 4,5,6,7,8, ei, din Gorj, scriu negru pe alb, cu mâna lor cum se închide mineritul. Astfel de fraze nu aveau ce căuta acolo, dar vedem cum PSD Gorj conjugă de zor verbe despre cum se închide ceva ce, din Gorj măcar, ar trebui apărat. Tot în acest plan redactat sub coordonarea CJ Gorj, la pagina 25 ne spuneţi că gorjenii afectaţi din zonele miniere se vor redresa financiar prin achiziţionarea de maşini electrice şi instalarea unor staţii de reîncărcare. Păi, dumneavoastră vi se pare că funcţionează? Unii dintre acei oameni cumpără mâncare pe datorie de la magazinul din sat, maşinile electrice le rezolva lor problema financiară? Nu, ci un loc de muncă pe care vreţi să îl daţi firmelor din alte judeţe, care în 3 ani, după ce nu mai au vreo obligaţie, îşi mută echipamentele la bază şi la revedere. În acelaşi document, utilizaţi repetitiv un singur termen: recalificare profesională. Recalificaţi la oameni ca să ce? Ca să se uite la diplome, fix cum s-au uitat şi până acum? Microîntreprinderile nu au fost introduse în prima versiune a ghidului. Nici despre acest lucru, nici despre restul dezavantajelor de acolo, nu a existat nicio reacţie din partea CJ Gorj. Aţi tăcut complice!”, a încheiat Radu Miruță.

 

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button