Ciprian Marina, chirurgul care aduce speranță multor pacienți din Gorj diagnosticați cu cancer colorectal
Dr. Ciprian Marina este medic primar de chirurgie generală cu supraspecializare ca proctolog.
Apreciatul chirurg profesează atât la Spitalul Orășenesc Rovinari, cât și la clinicile private din municipiul Târgu Jiu. Supraspecializarea sa în proctologie a început de când profesa la unitatea medicală de stat din Novaci.
„Eram medic la spitalul din Novaci, Gorj, iar managerul de la acea vreme m-a propus pentru un curs de perfecționare la Timișoara“, povesteşte dr. Ciprian Marina.
Timp de câteva săptămâni a deprins o serie de proceduri minim invazive care se puteau face și la spitalele din provincie. Și-a dat seama de avantajele pe care le presupun aceste proceduri în patologii foarte comune, cum sunt boala hemoroidală, fisurile anale, polipii la nivelul colonului și rectului și papiloamele cauzate de infecția cu HPV (virusul papiloma uman). Toate acestea sunt afecțiuni non-tumorale, dar care determină disconfort major pentru pacienți și care sunt tot mai des diagnosticate în România, după cum semnalează medicul, iar acest lucru l-a motivat să continue în această zonă.
Mulți dintre pacienții Centrului Medical MedLife din Târgu Jiu se prezintă în cabinet pentru endoscopii diagnostice și investigații proctologice. „Șapte din zece oameni suferă de boală hemoroidală. Este o afecțiune a societății moderne, pentru că suntem indivizi statici. Stăm jos foarte mult timp. Ceea ce înainte era o boală profesională – a șoferilor, bicicliștilor, motocicliștilor, călăreților – acum a devenit o afecțiune comună. În plus, alimentația – din care lipsesc fibrele alimentare – duce la o incidență mult mai mare a constipației. Fibrele sunt foarte importante pentru un tranzit corect și au un rol și în prevenția cancerului colorectal“, precizează dr. Ciprian Marina.
Cel mai tânăr pacient pe care l-a avut avea 16 ani și un diagnostic de boală inflamatorie intestinală: „Din păcate, boala nu are un tratament curativ, care să o vindece, iar medicamentele utilizate se folosesc pentru remisia puseelor acute și menținerea sub control a inflamației și simptomelor. Din fericire, s-au creat și la noi centre specializate către care îndrumăm pacienții. În zona Olteniei, avem un astfel de centru la Craiova“.
Ceea ce este important de știut, subliniază chirurgul, este că 95% dintre tumorile de colon maligne se dezvoltă din polipii colonici, în timp.
„Un polip se dezvoltă într-o perioadă foarte lungă de timp. S-a observat că o tumoare colorectală se dezvoltă într-un interval cuprins între 10 și 20 de ani. Cu alte cuvinte, noi avem această fereastră foarte mare de timp ca să depistăm pacientul până să ajungă la cancer. Asta dacă vorbim despre populația generală. Dacă vorbim despre populația la risc – adică acele persoane care au un istoric familial de cancer colorectal, aici fereastra de timp este de numai cinci ani. Dacă facem o colonoscopie la 45 de ani și descoperim un polip, îl rezecăm și, astfel, întrerupem secvența aceasta de polip-cancer. Dacă nu o întrerupem, în 10-20 de ani, polipul va crește. Iar dacă depășește doi centimetri, există o mare probabilitate de a descoperi o tumoare”, explică medicul.
Există însă și cancere de colon care nu se dezvoltă din polipi și care, din păcate, evoluează mult mai rapid. Aceste tipuri de cancer sunt foarte greu de diagnosticat în fază timpurie, precizează chirurgul.
Nu de puține ori, medicului Ciprian Marina i s-a întâmplat să depisteze tumori, în urma unui simplu tușeu rectal, iar unele dintre acestea, maligne: „Am avut multe cazuri de polipi foarte voluminoși, dezvoltați la nivelul rectului. I-am depistat în urma unui simplu tușeu rectal și i-am rezecat. În urma examenului histopatologic s-au dovedit a fi maligni. Adică, începuse să se dezvolte cancerul, dar nu să și invadeze. Acestea sunt exemple de succes, de cazuri de cancer depistat în stadiu incipient și care, cu un tratament minimal, se pot vindeca. Dacă pacientul ar mai fi întârziat practic câteva luni – adică o perioadă foarte scurtă – în funcție și de agresivitatea tumorii, devenea un caz mult mai complicat.”
Sursa: Hotnews.ro