News

Cine sunt românii care vor primi bani în plus

O țară din Uniunea Europeană unde trăiesc sute de mii de români oferă în fiecare an al 14-lea salariu, însă doar în anumite condiții. Care sunt acestea?

Trebuie spus de la bun început că vorbim despre Italia, țară unde ”quattordicesima” sau al 14-lea salariu este o tradiție. Acest salariu este acordat adițional anumitor categorii de angajați și pensionari în funcție de anumite criterii și limite de venit. Trebuie făcută diferența de al 13-lea salariu, care este acordat tuturor angajaților.

Așadar, al 14-lea salariu trebuie specificat în contractele colective de muncă, pentru că există multe contracte care nu prevăd acest venit special. Cel mai important, al 14-lea salariu nu poate fi primit de nimeni din sectorul bugetar, așadar doar angajații la privat se bucură de quattordicesima.

Primesc, în schimb, acești bani toți pensionarii, fie în luna decembrie, fie în luna iulie. Totuși, legea prevede că pensionarii care primesc mai mult de 18.000 de euro pe an din pensie nu pot primi quattordicesima. Pentru pensionari, plata variază de la 366 la 655 de euro și este garantată tuturor pensionarilor, inclusiv celor care primesc pensie anticipată sau de urmaș.

Ușor de înțeles, pe lista acestor oameni care primesc bani în plus sunt și românii care muncesc în Italia ”la patron”. Ca și tradiție, al 14-lea salariu este acordat în special celor din comerț, turism, sectorul alimentar, chimie, transport și logistică, dar și sectorul de curățenie și servicii similare.

”Aceasta este prevăzută și pentru salariații din farmaciile private, angajații de la Poste Italiane și pentru cei angajați în servicii de supraveghere privată și fiduciare”, mai arată legea din Italia, conform RTV. Nu vor primi, în schimb, al 14-lea salariu stagiarii, șomerii, colaboratorii sau lucrătorii casnici cum ar fi menajerele, îngrijitoarele, bonele.

Quattordicesima se calculează în funcție de salariul brut al angajatului. Din acesta se scad taxele și impozitele și rămâne, așadar, un salariu întreg. Conform datelor oficiale, în Italia trăiesc 1,1 milioane români, reprezentând 23% dintre cetățenii străini care trăiesc în această țară.

Trebuie menționat că angajații din Italia, fie ei români sau nu, vor primi pe lângă al 14-lea salariu și al 13-lea salariu, garantat tuturor cetățenilor, dar și o primă de 100 de euro pentru familiile sărace. Bonusul este denumit Bonus Befana și este acordat acelor familii care câștigă cel mult 28.000 de euro pe an, per gospodărie.

În România nu există această practică, însă ministrul muncii Simona Bucura-Oprescu se laudă că țara noastră va crește salariul minim cu câteva sute de lei, după ce va adera la principiul salariului minim european. ”Introducerea salariului minim european reprezintă o garanţie că salariile mici din România vor creşte odată cu dezvoltarea economică, ceea ce va contribui la micşorarea decalajelor”, a declarat Bucura-Oprescu.

”Am făcut paşi importanţi împreună în elaborarea proiectului de lege care a fost adoptat de Guvern. Acest proiect de lege îşi propune, pe de o parte, adecvarea salariului minim pentru a proteja puterea de cumpărare a lucrătorilor, iar pe de altă parte, să ţină cont de productivitatea muncii pentru a îmbunătăţi competitivitatea companiilor”, a completat ministrul Bucura-Oprescu.

 

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button