Societate

Cere ca angajați nesindicalizați din CE Oltenia să fie reprezentanți la negocierile pentru noul CCM

Președintele Federației Naționale a Muncii, Constantin Crețan, susține că angajații Complexului Energetic Oltenia care sunt nesindicalizați ar trebui să aibă reprezentant la negocierile cu administrația pentru noul contract colectiv de muncă.

La începutul anului 2024, vor avea loc negocieri sindicate-administrație pentru un nou contract colectiv de muncă în cadrul Complexului Energetic Oltenia. Doar federațiile care reprezintă cel puţin 35% din numărul total de angajaţi vor putea participa la masa negocierilor.

Conform unei situații din luna noiembrie 2023, CE Oltenia mai are peste 9400 de salariați, din care aproape 8600 sunt sindicalizați. Cel mai mare număr de membri îl are Federația Univers, 4464, urmată de Federația Națională Mine Energie, cu 3283 de membri, și Federația Energetica, cu 781 de membri. Sindicatul Solidaritatea 2013, condus de Nicu Bunoaica, mai are 66 de membri, fiind neafiliat. În CEO, mai sunt și 826 de salariați nesindicalizați. Președintele Federației Naționale a Muncii, Constantin Crețan, susține că angajații nesindicalizați ar trebui să aibă reprezentant la negocierile de anul viitor cu administrația pentru noul contract colectiv de muncă. Liderul FNM acuză că administrația CE Oltenia încearcă să aducă la masa negocierilor lideri sindicali pe care-i agreează cu scopul “de a continua distrugerea companiei”.

“Se încearcă pe cât posibil, administrația și conducerea CEO, să agreeze niște lideri de sindicat pentru negocieri, pentru a continua să distrugă CEO. Din 9000 și ceva de angajați, gândiți-vă că aproape 1000 de oameni sunt nesindicalizați. Nesindicalizații ar trebui chemați la masa negocierii. Conform legii, în unitățile în care sunt membri nesindicalizați, acei oameni trebuie să-și desemneze reprezentanții salariaților. Deci, la 1000 de salariați din CEO trebuie să participe la negocieri un reprezentant al salariaților nesindicalizați. După lege, conducerea complexului este obligată să facă o întrunire cu alegeri în care acei oameni să-și desemneze reprezentanții pentru negocieri. Privitor la federații, nici vorbă, niciuna nu mai este reprezentativă. S-au agățat de anumite federații la nivel de ramură și, de fapt, nu reprezintă nimic, în același timp, au și mari interese, sunt plătiți și stau acasă, se ocupă de afaceri personale. Gândiți-vă că liderii de sindicat, în afară de faptul că sunt inspectori sociali și sunt plătiți de CEO pentru așa-zisa muncă sindicală, mai au câștiguri de la sindicat, de la federații, sunt în consiliile de administrație de la Minprest, Meserv Min, și Casa de Sănătate, unde primesc indemnizații. Fără să discutăm că unii dintre ei au terțe firme care căpușează CEO. Asta este situația mișcării sindicale. Deci, ei acum se luptă pentru a fi prezenți la masa negocierilor, pentru a încheia contracte și documente în defavoarea salariaților. Gândiți-vă că, anul viitor, au de gând din nou să facă aceeași prostie pe care au făcut-o, de-a lungul anilor, prin care s-a pierdut grupa de muncă, în care toate sporurile să fie incluse în salariul de bază”, afirmă liderul sindical.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button