News

Cele două orașe din România care nu se suportă deloc

1956 a fost momentul în care a început rivalitatea între două mari orașe. Totul a început în momentul în care raionul Arad, organizat după modelul sovietic, trece în subordonarea regiunii Timișoara.

Cele două orașe din vestul țării sunt despărțite de 50 de kilometri și spune că, la un moment dat, au colaborat. Însă, momentul de liniște a durat până în 1964. Atunci, a avut loc runda cu numărul 21 din Divizia A, iar Aradul a fost cel care a vizitat Știința. Meciul a aprins spiritele între suporteri. Arădenii au condus cu 2-0. Imediat după, echipa gazdă a marcat, iar mai apoi scorul a fost 3-3. Deși Știința a mai marcat un gol, arbitrul de la acea vreme, Nicolae Mihăiescu a decis să anuleze golul.

Decizia arbitrului a fost cea care a scandalizat tribunele de suporteri timișoreni. Aceștia au luat cu asalt vestiarele și au început să se războiască cu arbitrii și cu arădenii. Conflictul a escaladat și a fost nevoie de intervenția forțelor de ordine. Suporterii nu au putut fi calmați atât de ușor, astfel că meciul s-a încheiat cu multe arestări și exmatriculări.

Atât Timișoara, cât și Arad susțin că au găzduit primul meci de fotbal cu adevărat disputat în România. Ambele zone se declară campion al provinciei și tot ambele pretind că Iosif Petschovsky le aparține.

Rivalitatea dintre Arad și Timișoara a încetat în 1968, când România a început să fie organizată din punct de vedere administrativ. În momentul în care Aradul a devenit independent, lucrurile s-au calmat.

Poate că nu multă lume știe, dar conurbația Arad – Timișoara se aproape de pragul de un milion de locuitori. Este singura conurbație în afara de București care prezintă un asemenea grad de dezvoltare. Tocmai de aceea, specialiștii susțin că este necesară o colaborare între cele două pentru o dezvoltare propice.

Un alt plus pentru zona Timișoara – Arad este faptul că aici se află majoritatea firmelor cu capital străin. De fapt, cele două ocupă o poziție fruntașă în topul zonelor dezvoltate din punct de vedere industrial și nu numai.

Desigur, există și aspecte negative, iar unul dintre ele este legat de dezvoltarea sectorului antreprenoriatului autohton. Potrivit datelor, în zona Timișoara – Banat nu există prea multe firme cu capital românesc. Tocmai de aceea, Banca Mondială susține necesitatea găsirii unei metode prin care tinerii să fie încurajați să facă pași către această lume.

Atât în Timișoara, cât și în Arad, dezvoltatorii imobiliari au început să fie din ce în ce mai prezenți. Cele două zone atrag persoanele dornice de investiții, mai ales că au un puternic potențial de dezvoltare.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button