News

Cel mai vechi sat din România se află în Oltenia și i-a „hipnotizat” pe austrieci

Firijba este cel mai izolat dintre satele comunii vâlcene Popești. Este și cel mai vechi sat din țară, fiind locuit neîntrerupt, în opinia istoricilor vâlceni, încă de pe vremea dacilor.

În secolele XIX și XX, Firijba a fost un sat al tăietorilor de lemne. Colibele lor erau în mijlocul pădurii, iar, încetul cu încetul, aceștia au „dresat” natura și au făcut mici grădini în jurul caselor. Colibele risipite au devenit deodată un cătun în toată regula. Forța oamenilor de aici a dat naștere și unor legende. Povești cu un important miez de adevăr care, acum, pot servi în interes turistic. Se spune că în aceste locuri trăiau bărbați de doi metri, care cărau de unii singuri, cu spinarea, bușteni uriași, pe care i-ar ridica cu greu chiar și 2-3 oameni împreună. Acești oameni erau rareori văzuți jos, la lunca râului.

Satul în sine, pe care se merge încă pe un drum pietruit, este un minunat loc uitat în secolele trecute. Potrivit specialiștilor austrieci în turism, satul ar putea fi o adevărat bijuterie agroturistică, un loc perfect pentru ca turistul să cunoască farmecul naturii și să trăiască, fie și pentru câteva zile, într-un mediu complet natural, nepoluat, curat. De exemplu, Firijba e un sat în care îngrășăminte chimice nu au folosite niciodată în grădini. Acest sătuc are un aer chiar mai curat decât Govora, una dintre cele mai cunoscute stațiuni balneare din Vâlcea.

Planurile primăriei și ale investitorilor țintesc construirea unui sat tradițional de la zero, după modelul caselor din zonă.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button