Un medic anestezist român, care lucrează într-un spital din Germania, a lansat un mesaj profund pe rețelele de socializare, comentând tragedia recentă din Târgu Jiu, unde un tânăr de 16 ani a decedat, în urma unei peritonite.
Medicul Iuliu Torje a subliniat problemele sistemului sanitar românesc, evidențiind teama medicilor de a acționa din cauza repercusiunilor legale și lipsa resurselor esențiale în spitale.
„Încă un răspuns la întrebarea : ” De ce am plecat din România?”
Tragedia din Târgu Jiu, unde un tânăr de 16 ani și-a pierdut viața, cel mai probabil din cauza unui șoc septic provocat de o peritonită, ridică din nou un semnal de alarmă care ar trebui să răsune în întreaga noastră societate. Încă o viață pierdută în mod absurd, într-un sistem în care, în loc să existe protecție și sprijin pentru medicii care intervin cu curaj, se instalează frica de a acționa. Această teamă, această „medicină ultradefensivă”, nu este o problemă nouă… am discutat despre ea la momentul cazului Pantelimon, însă acum ea devine o realitate generalizată. Medicii ezită să acționeze, se limitează strict la competențele lor, chiar și în situații critice, deoarece teama de repercusiuni legale îi paralizează, desi în codul penal există prevederi care disculpă intervenția urgentă, chiar și atunci când depășește competențele unui medic, atunci când este o situație de absolută urgență. Dar câtă valoare are această prevedere, când, în practică, un medic simte constant sabia deasupra capului? Mai grav este că, în asemenea situații, un medic trebuie să răspundă la o întrebare mult mai grea, una de conștiință: dacă un copil își pierde viața, iar tu, ca profesionist, ai respectat normele și ești „safe” din punct de vedere legal, dar în sinea ta știi că ai fi putut să faci mai mult… poți să mai pui capul pe pernă noaptea? Să trăiești cu gândul că „siguranța legală” a costat, de fapt, o viață? Eu, personal, nu aș putea. Și nu cred că este un gând care să lase pe cineva indiferent.
Tragedia de la Târgu Jiu deschide și o altă rană, cea a pregătirii și dotării sistemului medical românesc pentru situații de urgență. Cât de pregătite sunt spitalele din România, în special cele non-universitare, să gestioneze un pacient în șoc septic? Să fie capabile să răspundă prompt, să aibă echipamentele și medicamentele esențiale la dispoziție? Am avut recent ocazia să fiu solicitat pentru o a doua opinie într-un spital județean de mari dimensiuni, unde nu se găsea nici măcar noradrenalină, un medicament vital în stabilizarea pacienților în stare critică, ce să mai vorbim de antibiotice de nouă generație… În aceste condiții, ce șanse de supraviețuire au pacienții când spitalele lor duc lipsuri esențiale? Cât de bine sunt pregătite cadrele medicale să reacționeze la un tablou clinic atât de complex cum este șocul septic? Și ce resurse au, concret, pentru a face față unui astfel de caz?
Adevărul este dureros: lipsa de pregătire și echipament din spitale este rezultatul direct al unui management dezastruos, al unui sistem unde prioritatea nu este bunăstarea pacientului, ci plasarea „oamenilor potriviți” în funcții-cheie. În această mentalitate, sănătatea devine un joc politic, iar viețile oamenilor rămân neprotejate. E o realitate amară, pe care toți o cunoaștem, dar căreia pare că nimeni nu-i găsește soluție. Viețile se pierd, lipsurile persistă, iar sistemul rămâne blocat în nepăsare și lipsă de responsabilitate. Nu ar trebui să fim nevoiți să ne întrebăm de fiecare dată dacă spitalele noastre au echipamentul minim necesar… acest lucru ar trebui să fie un standard.
Ce lecție amară despre limitele unui sistem care își pierde umanitatea… în care un copil moare, iar noi toți ne întrebăm: „Ce ar fi fost dacă?” Trebuie să ne asumăm colectiv o schimbare, să creăm un mediu în care medicii să poată acționa dincolo de frică, cu resursele necesare și încrederea că, dacă se întâmplă o tragedie, ea nu este un rezultat al unui sistem care îi trădează la fiecare pas. Altfel, vom continua să asistăm, neputincioși, la aceeași poveste tragică repetându-se la nesfârșit.
PS. Ordonanța de urgență din 4 sept 2024”, a scris medicul pe Facebook.