Ce presupune programul „Before School”
Cum în tot mai multe școli elevii învață în schimburi, centrele în care pot merge copiii dimineața sunt foarte căutate.
Sunt așa numitele programe „înaintea școlii”, unde cei mici își fac temele, dar și diverse activități înainte să meargă la ore. Costul poate depăși 1.000 de lei pe lună.
Aceste centre educaționale funcționează, în general, în intervalul 08:00 – 12:00, dar unele pot primi copiii și mai devreme dacă părinții au un program strict.
Eli Nistor, manager centru educațional: „Sunt mai multe școli în renovări, sunt și alte clase, inclusiv de gimanziu, care învață după-masă și am început să primim solicitări și pe partea aceasta. Avem o persoană care poate să îi însoțească pe jos. Au fost situații când la solicitarea părinților am oferit acest servicu doar o perioadă, până s-a obișnuit copilul.”
Copiii își fac temele, dar au și diferite activități distractive. Într-un centru de acest fel, tariful este de 1.000 de lei pe lună, iar dacă vor și o masă caldă, părinții mai dau încă 25 de lei pe zi.
Ionela Pop, educator: „Facem petrecere în pijamale, cât ne permite vremea mai ieșim la înghețată, mergem la film, încercăm să combinăm și activitățile plăcute în programul lor.”
Un centru social oferă astfel de servicii gratuit copiilor care provin din medii defavorizate. Ceilalți plătesc 800 de lei pe lună.
Ioana Palacean, manager centru educațional: „Oferim și posibilitatea transportului copiilor către școală. Pot să mai participe și la diferite activități recreative și distractive, diferite ateliere, cum ar fi limbi străine: engleză și spaniolă, terapie prin joc, ateliere prin sport .”
O alternativă la astfel de centre private ar fi programul de stat „Școală după Școală”. Activitățile se pot desfășura înainte sau după programul obligatoriu, în toate școlile în care există resurse dar și spațiu.
Paula Chende, profesor școala George Coșbuc Baia Mare: „Părinții achită o sumă de bani, 300-350 de lei bani, pe care îi încasează învățătoarea în baza unui PFA. Grupele sunt formate din câte 12 elevi.”
Potrivit Ministerului Educației, în București, programul funcționează în aproape 100 de școli, în acest an școlar. Situația din județe nu a fost deocamdată centralizată.