Care este țara în care curentul pică și câte 14 ore pe zi
Țara unde sunt pene de curent chiar și de 14 ore pe zi. Sistemul energetic național este la pământ dar oamenii s-au obișnuit.
Întreruperile de electricitate din Cuba, care au devenit deja un fapt curent, agravate începând cu luna mai, îi exasperează pe locuitorii insulei, care ies uneori în stradă în semn de protest. Guvernul a denunțat manevre „contrarevoluționare” și elemente „destabilizatoare din SUA”.
Pene de curent de 14 ore
Întreruperile repetate de curent au fost declanșatorul demonstrațiilor istorice care au zguduit țara încă din 2021, când zeci de mii de cubanezi au ieșit în stradă strigând „Ne este foame” și „Jos dictatura”.
Cuba, insula cu revoluția perpetuă, a devenit victimă a centralelor electrice uzate, pe fondul unei crize energetice globale, și a suferit întreruperi aproape zilnice ale curentului electric. Extenuați, unii cubanezi au ieșit în stradă pentru a cere o îmbunătățire a condițiilor lor de viață.
De fapt, situația livrării energiei electrice în Cuba face parte din necazurile de zi cu zi ale populației, încă din anii 1990. Au fost frecvente pene de curent care au durat și 14 ore, majoritatea pe întreg teritoriul țării. Capitala Havana a fost o vreme ocrotită de astfel de neajunsuri, dar situația s-a înrăutățit și aici.
Fără resurse energetice
Comune întregii insule din cauza lipsei de resurse energetice, în special de petrol pentru alimentarea centralelor termice, penele de curent au fost mai intense în afara Havanei. Momentele întreruperilor de curent sunt aleatorii, atât noaptea, cât și ziua. Cu toate acestea, ele sunt programate, astfel încât oamenii să fie cât de cât informați pentru a-și putea planifica activitățile zilnice.
Cuba traversează o perioadă de criză economică acută, iar întreruperile de curent sunt simbolul cel mai vizibil și mai dăunător al acestei situații pentru populație.
De la începutul lunii martie, Cuba se confruntă cu un nou val de pene de curent din cauza lucrărilor de întreținere la centrala termoelectrică Antonio Güiteras, cea mai mare de pe insulă, situată în provincia Matanzas, la aproximativ o sută de kilometri est de Havana.
Havana, care are o populație de 2,2 milioane de locuitori, a scăpat de unele dintre întreruperile de curent care afectează restul insulei, dar, ulterior, curentul a fost întrerupt în fiecare zi pentru perioade de până la cinci ore.
În același timp, cubanezii din alte provincii se plâng de pene de curent care durează mai mult de zece ore pe zi, ceea ce uneori nu le lasă timp suficient pentru a-și găti mâncarea pe plite electrice.
În 2022, Cuba a înregistrat o scădere fără precedent a producției de energie electrică și chiar o pană generală de curent cauzată de uraganul Ian la 27 septembrie.
Președintele denunță „dușmani ai revoluției”
Sistemul de producție a energiei electrice din Cuba este alcătuit din opt centrale termoelectrice vechi, precum și din generatoare și opt nave generatoare închiriate din Turcia, care au fost, de asemenea, afectate de lipsa de combustibil. De partea sa, președintele țării denunță elemente „contrarevoluționare”.
„Mai multe persoane și-au exprimat nemulțumirea cu privire la serviciul de electricitate și la distribuirea alimentelor”, a reacționat pe X președintele cubanez Miguel Diaz-Canel, avertizând împotriva „dușmanilor Revoluției care exploatează situația în scopuri destabilizatoare”. Există „teroriști stabiliți în Statele Unite, pe care i-am denunțat în mai multe rânduri, care încurajează acțiuni de destabilizare a țării”, a afirmat Diaz-Canel.