Care este diferența dintre stop cardiac și infarct miocardic?
Cel mai probabil, cu toții am întâlnit acești termeni de mai multe ori până acum. Dar v-ați întrebat vreodată dacă există vreo diferență între stop cardiac și infarct miocardic?
Infarctul miocardic (sau atac de cord) și stopul cardiac (numit și stop cardiocirculator) sunt urgențe medicale majore, însă nu sunt același lucru. Infarctul miocardic are loc atunci când sângele nu mai ajunge la inimă, în timp ce stopul cardiac apare atunci când inima nu mai bate. Singurul mod prin care poate fi salvată viața unei persoane într-una dintre aceste situații este prin acordarea de prim ajutor și prin intermediul unui defibrilator extern automatizat, transmite Asociația Americană a Inimii.
Diferența dintre stop cardiac și infarct miocardic
Având în vedere că stopul cardiac are drept rezultat pierderea bruscă a pompării eficiente a inimii, cele mai comune semne și simptome sunt pierderea bruscă a cunoștinței, absența pulsului sau a bătăilor inimii, întreruperea respirației și lividitatea.
Cele mai comune semne și simptome pentru un infarct (sau atac de cord) includ dureri sau disconfort în piept, ce pot apărea și în alte zone ale corpului cum ar fi brațe, spate, stomac, maxilar sau gât. Alte simptome frecvente sunt dificultățile de respirație, greața, amețeala, lividitatea și transpirația.
Ambele situații necesită intervenție medicală de urgență
Deși sunt ambele tulburări care afectează inima, stopul cardiac și infarctul miocardic diferă prin mecanisme și efecte. Un infarct este similar cu un blocaj în instalația de apă a unei locuințe. Pe de altă parte, stopul cardiac este asemenea unei defecțiuni în instalația electrică a casei, potrivit ScienceAlert. Așadar, ambele situații pot duce la consecințe severe și necesită intervenție medicală de urgență.