Cărbunele din CE Oltenia, atractiv pentru străini. Miroiu (PER): Sunt și alte interese
Președintele Partidului Ecologist Gorj, Dumitru Miroiu, susține că oameni de afaceri din străinătate ar fi interesați să cumpere lignit de la unitățile miniere din Gorj.
Dumitru Miroiu crede că ministrul Energiei, Virgil Popescu, va veni în județul Gorj, la sfârșitul lunii septembrie, ca să facă lobby pentru vânzarea de cărbune către străini. Președintele PER Gorj este revoltat că românii au ajuns să plătească cea mai scumpă energie din Uniunea Europeană, deși România are capacități de producție care pot asigura consumul intern necesar. “Cu siguranță, sunt și alte interese. Lucrul acesta îl știu puțini, dar oamenii de afaceri îl știu. Există cerere din exteriorul județului de la anumite firme pentru cantități mari de cărbune care să meargă, ulterior, după cumpărare la export în Serbia și în alte țări din jurul nostru. Chiar am purtat discuții, acum o lună, cu câțiva reprezentanți ai unor firme care vor să cumpere cărbune din Gorj. Mi se pare normal să-l critic pe Virgil Popescu, pentru că ceea ce a făcut și face în Ministerul Energiei este aproape o activitate nulă. Eu consider că suntem o țară producătoare, cu rezerve în domeniul energiei, avem capacități care produc undeva la 80% energie electrică, avem resurse naturale, avem gaze, care ne pot acoperi lejer consumul nostru intern, undeva în jur de 90%. Cum se poate, când tu eşti a doua țară din Uniunea Europeană, după Polonia, care are acest potențial de resurse, te afli în situația asta fiind cu prețuri aproape sau chiar mai mari decât în celelalte țări din Uniunea Europeană, 720-800 de euro pe megawatt”, a conchis liderul Partidul Ecologist.
“CEO, traseu DEZASTRUOS”.
Dumitru Miroiu crede că viitorul Complexul Energetic Oltenia va fi dezastruos. Compania se află în plin proces de restructurare, urmând ca, până în următorii ani, să fie închise capacitățile de producere a energiei pe cărbune. „Din păcate, traseul CEO va fi unul dezastruos, pentru că se merge în continuare pe acel plan de închidere în 2030. Complexul nu va mai funcționa sau va funcționa undeva la 15% din capacitate, dar din punctul meu de vedere, în 2035, cu siguranță întreg CEO va fi închis. Dar cum să fii în situație critică, atunci când tu ai rezerve imense de cărbune, când tu ai 2 termocentrale care îți produc aproape la capacitate maximă energie electrică, când tu ai o cerere enormă și poți să deschizi noi fronturi de lucru, dar, în schimb, închizi cărbune, și mai faci și tot felul de aranjament și dai cărbune la export, că îți e mai ușor. Într-adevăr, și prețul la cărbune, cum era logic să se realizeze după prețul la megawatt, a crescut fantastic, aproape de 50 de euro tona”, a conchis liderul PER.