Societate

Când vin banii în Gorj din Fondul pentru o Tranziție Justă

Tot mai mulți oameni de afaceri au început să semneze contracte de finanțare pe Fondul de Tranziție Justă.

Primele contracte pe Fondul de Tranziție, 5 la număr, au fost semnate la începutul lunii iunie. Zilele următoare, vor mai fi semnate încă 17.

Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a discutat cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, despre posibilitatea supracontractării, adică toate proiectele eligibile, care depășesc 50 de puncte, să fie semnate.

“Am mai discutat cu ministrul Câciu, deja de săptămâna aceasta, încă 17 contracte vor fi semnate, evaluatorii externi, evaluează. Sperăm noi ca, în maxim 60 de zile, după ce am avut și comitetul de monitorizare, ca toate proiectele depuse pentru întreprinderile mici și mijlocii în anvelopa alocată de 184 de milioane să fie semnate. De asemenea, am vorbit cu ministrul Câciu despre posibilitatea supracontractării în ceea ce privește introducerea și a altor proiecte decât cele estimate inițial, de 100%. Pe scurt, să depășim procentul de alocare de 100%, adică să mergem undeva la 162%. Adică, toate proiectele eligibile care depășesc 50 de puncte, să fie incluse, să fie semnate. E o veste bună, pentru că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, împreună cu Guvernul României, au apreciat atractivitatea și implicarea părții economice private din județul Gorj și vor să ia această măsură. Dar, în primul rând, vrem să vedem proiectele în ordinea lor, să fie semnate pentru procentul de 100%, după care, să se țină de cuvânt, așa cum a spus ministrul și să semneze proiecte și pe supracontractare de peste 100%. Sunt 5 proiecte semnate pe județul Gorj, au fost semnate în luna mai-iunie, dar, acum, sperăm la un calup foarte mare de contracte de finanțare, pentru că evaluatorii externi evaluează toate proiectele depuse, iar cei din ADR-uri, împreună cu MIPE, să semneze aceste contracte de finanțare. Deci, noi sperăm ca, în această săptămână și săptămâna viitoare, încă 70 de contracte de finanțare să fie semnate”, afirmă șeful CJ Gorj.

Banii vin în județ după ce IMM-urile vor face achizițiile.

Oamenii de afaceri care au semnat contractele de finanțare pe Fondul de Tranziție Justă vor primii banii în conturi în maximum 30 de zile de la finalizarea procedurilor de achiziție.

„Banii efectivi vin în momentul în care, la rândul lor, cei care au depus proiecte, IMM-urile care au aplicat pentru proiecte își vor face procedurile legale de achiziții, achiziția în ceea ce privește construcția, achiziția în ceea ce privește dotarea. De la momentul depunerii contractului și facturii, termenul este de 30 de zile pentru ca banii să intre în conturi ca, la rândul lor, IMM-urile să facă plata către furnizorii sau prestatorii de servicii sau executanții de lucrări. Banii, la această dată, sunt la dispoziția Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, sunt în conturile ministerului, iar plățile se fac conform regulamentului, conform cadrului legal existent în România. După ce se depune contractul de achiziție, care trebuie să fie transparent, care trebuie să fie în conformitate cu legislația europeană și națională în vigoare în maxim 30 de zile de la depunerea facturii. Se lucrează la ghidul pentru microîntreprinderi. Din câte știu eu, deja este în consultare cu Consiliul Concurenței. Cred că, spre sfârșitul lunii septembrie, va fi apel deschis pentru microîntreprinderi, urmând ca, în luna octombrie-noiembrie a acestui an, să fie deschise și start-up-urile pentru toate cele 5 județe, nu doar pentru județul Gorj”, a mai spus președintele Consiliului Județean Gorj.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button