Au pichetat ÎCCJ. Lider: Vrem să mai trăim după ce muncim
Lideri sindicali din minerit și energie au pichetat, luni, Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a-i sensibiliza pe magistrați să dea o decizie favorabilă aplicării Legii nr.197/2021.
Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat până la data de 13 martie luarea unei decizii în ceea ce privește aplicarea în totalitate a legii de reducere cu 13 ani a vârstei de pensionare în minerit și energie. La primele ore ale dimineții, lideri sindicali afiliați la Federația Energetica au pichetat ÎCCJ. Printre ei s-a aflat și Florin Cimpoieru, lider sindical la Termocentrala Craiova 2. “Am mers cu speranța că în sfârșit ni se va face dreptate ca mineri, ca energeticieni care am lucrat o viață întreagă în condițiile știute și pe care lumea din toată țara au putut să le vadă cu prilejul nefericit al decesului celor 3 colegi ai noștri. Am stat, am scandat, am înghețat ore întregi, am ajuns dimineața, la ora 5. Au venit televiziuni, s-au luat interviuri, sperăm că am captat interesul mass-mediei și avem speranță că se va întâmpla ceva pozitiv la un moment dat. Dacă nu, măcar sperăm ca factorii de decizie, și o să facem presiuni mari în acest sens, să ne ia în considerare, să nu ne mai pună în pericol, să se facă angajări, să se facă investiții, chiar dacă noi suntem supuși acestui plan criminal de restructurare, lunar dispar posturi dintre noi, Guvernul României, conducerea CEO și ceilalți cerându-ne să producem energie. Suntem puțin supărați pe celelalte sindicate care nu au înțeles importanța acestei zile pentru toți minerii și energeticienii. Am înțeles că așa-zișii boși sindicali de la Călimănești sau Olănești nu știu ce fac și sindicatul nostru de la Craiova 2 majoritar, la fel, stă pe burtă, ca de obicei. O să luptăm noi și pentru dumnealor”, a declarat liderul sindical.
Se tem de producerea de noi accidente grave de muncă.
Florin Cimpoieru atrage atenția că există riscul producerii de noi accidente grave de muncă în cariere și termocentrale. Liderul sindical acuză că în această perioadă la nivelul conducerii Complexului Energetic Oltenia este “tămbălău”. “Faptul că au decedat 3 colegi ai noștri nu este o întâmplare. Există riscul să se mai repete. Dacă nu s-a întâmplat foarte des până acum este datorită muncii colegilor mei care au 35, 40 de ani, oameni cu conştiinţă, profesioniști și nu din cauza tămbălăului care este la nivelul conducerii CEO. De o bună perioadă se ceartă între ei, nu mai știi cine e șef, toată lumea e debusolată, dar uitați că acest complex merge ca un organism fără cap, merge energia pe cărbune în România. Parcă e mai bine fără ei la un moment dat. În România nu mai poate nega nimeni condițiile în care se lucrează în cariere și în termocentrale, dar, după cum știți, orice minune ține 3 zile. S-au mai întâmplat morți, dar multe au fost acoperite. De-a lungul carierei mele am făcut resuscitare la 3 colegi electrocutați sau arși sau nu mai spun de alte multe accidente. Suntem într-un permanent pericol. Lipsa de personal este cel mai mare și mai important factor de risc. Conducerea CEO nu vrea să facă nimic în această privință. Eu îi înțeleg până la un punct, pentru că nu au bani nici să treacă strada din cauza planului de restructurare, dar dacă sunt în conducere și nu vor să ne pună în practică aceste doleanțe, o să luptăm pentru ele, o să ajungem pe la ITM, pe la diverse instituții încât să nu mai fim puși în pericol. Nu vrem să murim”, a conchis sindicalistul.