News

A fost simplificată procedura pentru ocuparea posturilor vacante din sistemul sanitar

Peste 3.700 de posturi vacante din sistemul sanitar vor fi scoase la concurs în perioada următoare, iar Ministerul Sănătății a simplificat procedura de angajare a personalului. Chiar și așa, primele angajări pe posturile vacante se vor face abia în primăvară.

Posturile vacante, ocupate după o procedură scurtată cu peste 2 luni

Prin două memorandumuri aprobate de către Guvern în ședința din 11 ianuarie au fost deblocate angajările din sistemul sanitar pe 2.665 de posturi vacante sau temporar vacante de medici, respectiv 1.045 alt personal de specialitate (chimiști, biologi, farmaciști, etc.).

„Pentru asigurarea urgențelor medicale, cât și a celorlalte servicii medicale în concordanță cu structurile organizatorice aprobate, este necesară organizarea de îndată a concursurilor pentru ocuparea posturilor mai sus menționate”, se spune în proiectul unui ordin de ministru al Sănătății care modifică un ordin anterior legate de metodologia de organizare și desfășurare a concursurilor pentru posturile vacante. Prin modificările propuse, termenele sunt scurtate cu aproximativ 65 de zile, însă rămân în continuare unele necunoscute care ar putea îngreuna sau prelungi procesul de remediere a deficitului de personal din unitățile sanitare.

În primul rând, este nevoie ca unitățile sanitare să facă primul pas, anume scoaterea posturilor la concurs. „Fac din nou apel la publicarea cât mai rapidă a posturilor. Dacă nu le scoţi la concurs, este evident că nu poţi să le ocupi”, a avertizat, luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. De asemenea, ministerul nu poate accelera obținerea avizului consultativ al organizațiilor profesionale – colegiul medicilor, colegiul medicilor stomatologi, respectiv colegiul farmaciștilor, al ordinului biologilor, biochimiștilor și chimiștilor, după caz, pentru organizarea concursurilor pe posturile vacante.

În schimb, proiectul de ordin reduce termenul de publicare a concursurilor de la 5 la 2 zile lucrătoare după ce avizul organizațiilor profesionale a fost primit. Însă reducerea cea mai consistentă este în ce privește perioada dintre publicare și organizarea efectivă a concursurilor, de la 90 la 30 de zile pentru posturile vacante și de la 30 de zile la 15 zile pentru cele temporar vacante.

Primele angajări se vor face abia la primăvară

În ce privește desfășurarea concursurilor, metodologia existentă nu impune o durată specifică a acestuia, dar în mod normal ar dura măcar o săptămână în condițiile în care concursul are trei probe: una de evaluare a dosarelor, una teoretică și o probă clinică, pentru ultimele două existând și posibilitatea contestațiilor sau chiar a unei eventuale probe suplimentare de departajare.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button