Atenție la alimentele consumate în perioada de post
Din 15 noiembrie, a început Postul Crăciunului. Pe parcursul acestei perioade, consumatorii vor căuta alternative pentru a înlocui produsele consumate în mod uzual cu unele de post.
Cu această ocazie, InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip burger/ gyros vegetal, comercializate în restaurantele de tip fast food. Au fost analizate informațiile nutritionale ce se regăsesc pe platformele online ale unor restaurante, potrivit sursei citate. Acestea sunt: Burger King, Friday, Hesburger, Uncle John, Spartan și KFC.
InfoCons a constatat că produsele au în compoziție până la 20 de aditivi alimentari (E-uri).
- 16,66 % din produse au în compoziție 20 E-uri (aditivi alimentari)
- 16,66 % din produse au în compoziție 13 E-uri
- 16,66 % din produse au în compoziție 12 E-uri
- 16,66 % din produse au în compoziție 8 E-uri
- 33,33 % din produse au în compoziție 7 E-uri.
Aditivi alimentari în produse de post tip fast-food:
- 83.66% dintre produse au în componență E415: gumă xantan
- 66.67% dintre produse au în componență E472e: esteri mono- şi diacetiltartici ai mono- şi digliceridelor cu acizi graşi
- 66.67% dintre produse au în componență E1422: amidon modificat
- 66.67% dintre produse au în componență E202: sorbat de potasiu
- 66.67% dintre produse au în componență E300: acid ascorbic.
Pentru 66,66% dintre produsele studiate, este menționat la secțiunea de alergeni că acestea conțin sau pot conține lapte ori produse derivate din lapte.