Manifestare științifică organizată de ITM Gorj! FOTO
În luna octombrie, la nivelul Uniunii Europene se desfășoară acțiuni cu prilejul Săptămânii Europene de Securitate și Sănătate în Muncă, la inițiativa Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă. Tema propusă dezbaterilor pentru anul acesta o constituie „Locuri de muncă sigure și sănătoase – Securitatea și sănătatea în muncă în era digital”.
În acest sens, Inspecția Muncii a prevăzut în Programul Cadru de Acțiuni pentru anul 2024, pentru același interval de timp, organizarea unor evenimente regionale de informare și conștientizare ce se desfășoară în patru centre din țară: București, Sibiu, Târgu-Jiu și Suceava.
Ieri, 30 octombrie 2024, la nivelul județului Gorj, a avut loc Simpozionul Științific „Locuri de muncă sigure și sănătoase în era digitală” organizat de Inspecția Muncii prin Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj în colaborare cu Universitatea “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu.
“La această manifestare științifică au fost prezenți reprezentanți din cadrul Inspecției Muncii, colegi din cadrul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă arondate județului nostru, respectiv Inspectoratul Teritorial de Muncă Mehedinți, Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin, Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj, reprezentanți din cadrul Universității „CONSTANTIN BRÂNCUȘI” din Târgu-Jiu, angajatori/ reprezentanți ai angajatorilor, lucrători cu atribuții în domeniul securității și sănătății în muncă, reprezentanți ai lucrătorilor, precum și alți participanți.
Am fost onorați de prezența la acest eveniment a domnului Virgil Drăgușin, prefect al județului Gorj și a domnului Marcel -Laurențiu Romanescu, primar al Municipiului Tg-Jiu, cărora le mulțumim pentru buna colaborare interinstituțională.
Domeniile prioritare incluse în cadrul campaniei europene sunt:
1. Munca pe platforme digitale;
2. Robotica avansată și inteligența artificială;
3. Munca la distanță;
4. Sisteme digitale inteligente;
5. Gestionarea lucrătorilor cu ajutorul inteligenței artificiale
Prin organizarea acestor acțiuni se urmărește creșterea gradului de conștientizare sub aspectul digitalizării activităților de securitate și sănătate în muncă, aducând în atenția participanților argumente, beneficii și avantaje ale procesului de transformare a unei munci greoaie într-una mai practică și eficientă, întrucât digitalizarea creează oportunități lucrătorilor în toate etapele vieții și carierei lor, inclusiv lucrătorilor cu dizabilități sau lucrătorilor în vârstă, cât și propriilor angajatori. În același timp, utilizarea crescândă a tehnologiilor digitale la locul de muncă prezintă diverse riscuri pentru sănătatea psihică și starea de bine a lucrătorilor și din aceste motive este vital să fie identificate aceste riscuri prin dezvoltarea unor intervenții și politici practice din perspectiva securității și sănătății în muncă”, se arată într-un comunicat de presă al ITM Gorj.
Romanescu George Octavian, Inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Munca Gorj: „Numai prin eforturi comune din partea celor implicați în asigurarea unor locuri de muncă sigure și sănătoase pot fi garantate îndeplinirea obiectivelor de prevenire a accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, contribuind astfel la consolidarea unei reale culturi a prevenirii. Securitatea și sănătatea în muncă în era digitală ar trebui să reprezinte o prioritate pentru toți deopotrivă. Toți actorii implicați în prevenire trebuie să se implice activ în reducerea expunerii lucrătorilor la riscurile profesionale și în dezvoltarea culturii de prevenire la nivelul întreprinderilor .”