News

Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei

Un cimpanzeu faimos din Guineea, cunoscut pentru folosirea uneltelor, a smuls un bebeluș de 8 luni din brațele mamei sale și l-a ucis brutal. Incidentul a stârnit furia localnicilor, care au distrus un centru de cercetare. Specialiștii avertizează asupra comportamentului tot mai agresiv al primatelor.

Un cimpanzeu faimos pentru abilitatea de a folosi unelte, pe nume Jeje, a răpit o fetiță de opt luni din brațele mamei sale în Bossou, Guineea, și a dus-o în pădure unde a ucis-o brutal. Seny Zogba, mama copilului, lucra pe un câmp când cimpanzeul a atacat-o, smulgându-i fetița, pe nume Yoh Hélène.

Corpul mutilat al bebelușului a fost găsit la 3 km de Rezervația Naturală Munții Nimba, iar martorii susțin că fetița a fost eviscerată. Cercetătorii cred că animalul și-a folosit uneltele pentru a o mutila, relatează Daily Mail.

Nu se mai tem de oameni”

Cercetătorul șef Gen Yamakoshi a explicat pentru The Times: „Cimpanzeii nu se mai tem de oameni.

Furioși, localnicii au distrus institutul de cercetare din Bossou, incendiind echipamentele și documentele științifice.

Joseph Doré, un tânăr membru al grupului din Bossou, a declarat că „modul în care a fost ucisă a înfuriat populația”.

Ecologistul Alidjiou Sylla a atribuit incidentul lipsei de hrană din rezervație, ceea ce face cimpanzeii mai predispuși să atace oameni. De la începutul anului, au fost înregistrate șase atacuri asupra oamenilor.

Yamakoshi a subliniat că „nu este clar dacă atacurile sunt din cauza lipsei de hrană sau a emoțiilor”.

„Este un comportament similar cu modul în care cimpanzeii se tratează între ei. Dacă sunt excitați, nu își pot controla comportamentul.”, a adăugat expertul.

Comunitatea de cimpanzei din pădurea Bossou

În pădurea Bossou au mai rămas doar șapte cimpanzei, parte din comunitatea ce folosește unelte sofisticate, precum ciocane de piatră pentru a sparge nuci. Deși respectați și protejați de localnici care îi consideră strămoși reîncarnați, acești cimpanzei își părăsesc tot mai des teritoriul, cauzând incidente violente.

Michael Gamada Koïba, un bătrân din Bossou, a declarat că localnicii nu mai înțeleg „ce fel de cimpanzei sunt aceștia” după tragedia recentă.

Până în 2003, grupul de cimpanzei din Bossou era relativ stabil, numărând aproximativ 21 de animale. Însă în acel an, șapte dintre ei au murit din cauza unei epidemii de gripă. Pe lângă aceasta, activitățile umane au afectat grav grupul.

În mod tradițional, locuitorii din zonă practicau agricultura prin tăiere și ardere a pădurii. Deși au protejat o zonă de 320 de hectare de pădure în jurul Bossou, defrișările din jur au izolat această mică zonă de restul Rezervației Naturale Mount Nimba, unde trăiesc și alte comunități de cimpanzei.

Agricultura prin tăieri și arderi presupune cultivarea terenurilor până la epuizarea acestora, după care pădurile sunt defrișate pentru a crea noi terenuri, repetând astfel ciclic acest proces.

Rezervația, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO, se întinde la granița dintre Guineea, Liberia și Coasta de Fildeș.

Îngrijorările ecologiștilor sunt legate și de impactul mineritului asupra habitatului cimpanzeilor, deoarece Munții Nimba dețin una dintre cele mai mari rezerve de minereu de fier din Guineea.

 

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și
Close
Back to top button