Colecția de costume populare ale băciței Mărioara Babu din Novaci, expuse în cadrul unei expoziție etnografice
Cu ocazia Zilelor Culturii Novăcene, vineri 13 mai 2022, a fost organizat Vernisajul expoziției etnografice #În alb și negru# , activitate organizată de Casa de acultură Novaci.
Expozitia aduce în fața publicului COSTUMUL POPULAR CIOBĂNESC din zona folclorică Novaci, dovadă a identității naționale comune a comunității novăcene cu cele din Mărginimea Sibiului.
Costumele populare expuse apartin novăcenilor din zona Novacii Străini, adică acea zona recunoscută și sub denumirea de UNGURENI, locuită de urmașii localnicilor veniti în zonă din Mărginimea Sibiului, pentru care cresterea animalelor încă mai reprezintă o preocupare. Fiecare obiect expus are o poveste a motivelor cusute cu dibacie si pot fi modele de succes pentru realizatorii de costume populare din lumea modernă cu sugestia de a renunta la tot ce ține de kitsh și improvizații etnografice. Povestea lor tine si de anii în care au fost create, de cum si cu ce ocazii s-au purtat. Vizitatorii au aflat CUM se îmbracă un costum ciobănesc din această zonă, la zi de sărbătoare sau cu oile la munte. Scopul expozitiei a fost8 acela de a – i determina pe novăceni să păstreze nealterată frumusețea costumelor populare ciobănești, de a demonstra că unitatea etnografică a comunitătilor de pe cei doi versanți ai Carpaților Meridionali există, că Zona folclorică Novaci reprezintă cuibul mărginenilor din nordul Gorjului. Exponatele datează din anii 1900 și până astăzi. Sunt autentice 100% și dau valoare zonei folclorice în care trăim, unde costumul popular în alb și negru sunt elemente de reper.
Realizatorul și organizatorul expoziției este prof. Elena Basarabă. Exponatele aparțin colecției Marioara Băbu.
Expozitia poate fi vizitată în fiecare zi până pe 19 mai 2022. Dacă doriți să verificațî veridicitatea celor spuse mai sus, veniti la Novaci duminică 15 mai 2022, ora 10.00, priviți exponatele din foaierul Casei de Cultură Novaci, apoi ieșiți în stradă și verificati faptic dacă novăcenii păstrează autenticitatea costumului popular local. Pănă atunci priviți imaginile care vorbesc despre comorile in ALB ȘI NEGRU păstrate cu grijă în casele novăcenilor.