Societate

Ce se întâmplă cu Fondul pentru o tranziție justă. Deputat: Lucrurile se mișcă extraordinar de încet

Deputatul USR, Radu Miruță, acuză că despre Fondul pentru o tranziție justă se aud doar” șușoteli prin spatele perdelelor despre cine să pună mâna pe mai mulți bani”.

Județul Gorj ar trebui să beneficieze de 537 de milioane de euro din Fondul de tranziție justă pentru realizarea de alternative la activitatea de minerit. Peste 1200 de întreprinderi mici și mijlocii ar putea accesa banii din FTJ.

Sud Vest Oltenia a anunțat, la mijlocul lunii decembrie, că IMM-urile pot depune cereri de finanțare. Deputatul USR, Radu Miruță, afirmă că” lucrurile se mișcă extraordinar de încet” în privința Fondului pentru o tranziție justă.

„Șușoteli prin spatele perdelelor despre cine să pună mâna pe mai mulți bani. Amintiți-vă că din consiliul județean a plecat o formă a ghidului care dezavantaja gorjenii, în sensul că nu aducea niciun beneficiu pentru firmele care erau din Gorj. Tranziția asta justă este în special pentru cele 6 județe din România care sunt afectate, dintre care, Gorjul cel mai tare. Nu se poate ca tu să faci un ghid al acestui plan de tranziție justă în care să dai posibilitatea firmelor din alte județe ale României să beneficieze fără nicio depunctare în detrimentul firmelor din județul Gorj, care nu mai e tranziție justă pentru un județ. Deocamdată, nu se discută nimic. Eu am fost la începutul discuției despre acest plan de restructurare, când toate lucrurile erau ermetizate, în speranța că se vor îndopa de acești bani doar câteva firme prietene partidelor politice. A fost o presiune a Comisiei Europene, le-a dat cu ghidul în cap și i-a pus să-l refacă. Lucrurile se mișcă extraordinar de încet.

Au fost câteva mii de gorjeni care au depus cereri pentru a-și pune panouri fotovoltaice. A fost o bătaie în dimineața aia când și-au înscris datele, ați mai auzit ceva să se mai dea vreun ban, ceva? De când e acest guvern, doar taxe, taxe. Suntem în ianuarie 2024, acum nu mai plătim sănătatea, 3000 de lei plafon pentru chirie, plătim 8000 de lei și plătește și care e coproprietar, benzina s-a scumpit. Vedeți că toate categoriile socio-profesionale ies în stradă. Nu merge așa. Acest guvern încearcă să se scuze din neputința pe care o are, dând vina în stânga și-n dreapta. În spitale e jale, agricultorii sunt în stradă, transportatorii sunt în stradă, penitenciarele ies în stradă. Lumea asta nu e scoasă în stradă de opoziție, ci pentru că a ajuns să nu mai poată pur și simplu”, a precizat parlamentarul.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button