Lider din CE Oltenia: Părerea mea este că producția de energie pe cărbune va merge și după 2026
Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, crede că România va produce energie pe cărbune și după anul 2026.
Dumitru Pârvulescu este convins că termenele de închidere a capacităților pe cărbune vor fi prelungite, deși la 1 ianuarie Termocentrala Ișalnița a intrat în rezervă de capacitate.
” Continuă planul de restructurare. Din păcate, nu vor să și-l asume. În momentul în care și l-au asumat acum câțiva ani și au primit acei bani ca ajutor de stat, era logic că nu ne va ierta nimeni. Adică, nimeni nu-ți dă 1 miliard de euro ca, după aceea, tu să nu te ții de program. Toată lumea știa chestia asta. Dacă se dau unii după copac, e treaba lor. Ce se poate face în funcție de cum va arăta piața de energie este că se va putea prelungi această activitate de producere a energiei pe cărbune, pentru că e puțin probabil că anii următori să intre în funcțiune energie în bandă. Inclusiv Romgazul, cu grupul de la Iernut, stă de aproape 10 ani ca să-l finalizeze. România s-a angajat prin fel și fel de instrumente să renunțe la cărbune, la fel cum renunță și Europa.
Mulți vorbesc că finalul va fi în 2026, dar nici în PNRR nu este menționat anul 2026 ca fiind finalul energiei pe cărbune. Părerea mea este că producția de energie pe cărbune va merge și după 2026”, afirmă liderul FNME. Dumitru Pârvulescu susține că vor fi cariere din cadrul Complexului
Energetic Oltenia care se vor închide, în 2024, din lipsă de personal, dar și pentru că se epuizează rezerva de cărbune.