News

Când se afișează rezultatele la Bac 2023

Ministerul Educației a anunțat când se afișează rezultatele examenului de bacalaureat, înainte de contestații, din sesiunea de vară. Notele obținute de absolvenții clasei a 12-a la probele scrise desfășurate în perioada 26 – 29 iunie vor fi publicate în centrele de examen, dar și online, pe site-ul dedicat bacalaureat.edu.ro. Candidații nemulțumiți pot contesta notele primite în aceeași zi în care le află.

Probele scrise din cadrul examenului național de bacalaureat, sesiunea de vară, au început luni, 26 iunie, cu Limba și literatura română. La subiectul I, absolvenții de liceu de la profilul real și tehnologic au avut un text la prima vedere de C. Călinescu, “Ion Creangă. Viața și opera”, pe baza căruia candidații au rezolvat mai multe exerciții, iar la subiectul al III-lea, elevii, atât de la real, cât și de la uman, au avut de redactat un eseu în care să prezinte particularitățile unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu. Au fost prezenți 118.384 de candidați dintr-un total de 121.257 înscriși, iar 28 de absolvenți de liceu au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Marți, 27 iunie, bacalaureatul a continuat cu proba obligatorie a profiului: Matematică sau Istorie. Potrivit ministerului Educației, la această probă s-a înregistrat o rată de participare de 96,7% (118.541 de candidați prezenți dintr-un total de 122.566 de candidați înscriși). Au absentat 4.003 candidați, iar 22 candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Aceștia din urmă nu vor mai putea participa la următoarele două sesiuni ale examenului.

Miercuri, 28 iunie, s-a desfășurat proba la alegere a profilului și specializării, în cadrul căreia candidaţii au putut opta pentru una dintre cele zece discipline prevăzute în metodologie: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie și Psihologie. La această probă nu s-au prezentat 3.870 de candidați, iar 19 candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Ultima probă scrisă, cea la Limba și literatura maternă, a avut loc joi, 29 iunie, și a fost susținută de elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale. Au participat 5.910 candidați din totalul celor 5.971 înscriși, rezultând o rată de participare de 99%.

Conform calendarului, absolvenții clasei a 12-a vor afla rezultatele la bacalaureat, înainte de contestații, pe 3 iulie. Notele vor fi afișate în centrele de examen până la ora 12:00. Pentru fiecare candidat care a obţinut cel puţin nota 5 (cinci) la toate probele scrise de examen, se calculează media generală de bacalaureat ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la respectivele probe.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button