Proces cauzat de gajul deținut de CNIM la Termocentrala Paroșeni
Complexul Energetic Valea Jiului poate deveni funcțional doar după darea în plată a activelor viabile din cadrul CEH. Procedura nu poate fi aplicată pentru că la Termocentrala Paroșeni sunt 800 de active sub gaj. Compania franceză care a construit instalația de desulfurare a pus ipotecă pe bunuri din cauza unui rest de plată de 14 milioane de lei.
De la finalizarea instalației de desulfurare, compania franceză a intrat și ea în insolvență. După ani în care nu și-a achitat datoriile către CNIM, CEH a făcut într-un final plata, într-un cont. Numai că nu-i ridică nimeni din partea celor de la CNIM.
”Banii sunt în cont. Societatea respectivă nu ridică banii din cont. Nu cunosc motivele pentru care nu o face. De aceea am fost nevoiți să facem o acțiune în instanță și să solicităm numirea unui curator ca să poată să dispună de banii respectivi și să putem avea toate bunurile libere de sarcini astfel încât ele să poată fi predate către minister”, spune administratorul special al CEH, Cristian Roșu.
Complexul Energetic Valea Jiului a fost înființat în luna noiembrie a anului trecut. Societatea de Închideri Mine Valea Jiului, care a închis minele Petrila, Paroșeni și Uricani a fost redenumită. Activitatea Complexului Energetic Valea Jiului va fi aceea de a închide minele care au mai rămas: Lonea, Livezeni, Vulcan și Lupeni. În iarna lui 2030 și Termocentrala Paroșeni nu va mai produce energie pe bază de cărbune.
sursa: https://gddhd.ro