Societate

Închiderea mineritului. Primar: Pentru Gorj este un dezastru

Primarul Municipiului Motru, Cosmin Morega, îi critică pe șefii Complexului Energetic Oltenia, care au fost de acord ca politicienii să voteze legea care pune cruce mineritului.

Cosmin Morega se așteaptă să urmeze un dezastru pentru județul Gorj după ce deputații au votat, săptămâna trecută, în parlament, Legea decarbonizării. Primarul de la Motru este revoltat că șefii din Complexul Energetic Oltenia nu au făcut nimic pentru a se opune demersurilor de închidere a mineritului. „Este un lucru de nedorit pentru toți, pentru zona noastră, cel puțin pentru zona Motru, pentru Gorj, este un dezastru. Nu știu de ce acest lucru nu a fost văzut de toată lumea cu ani în urmă, când a început această procedură de decarbonizare. Se discută de ani de zile, când s-a dat acceptul și când au fost dezbateri, întâlniri cu sindicatele, cu toate entitățile care, acum, se plâng cu privire la această decarbonizare. Ce credeau, când au aprobat și au fost de acord că urmează, lapte și miere, ce însemna acest termen, de ce nu l-au analizat la timp. Acum, este strigător la cer să vezi marii șefi de prin CEO că se plâng de așa ceva. Păi, nu ei au fost cei care au susținut treaba asta, nu ei au participat la întâlniri în acest sens și au spus public ce au vrut oamenilor și angajaților. Este rușinos ce se întâmplă. Trebuiau să se gândească că orice decizie mare pe care o iei începe cu acele dezbateri publice. Dumnealor le numeau congres, prezentări. Păi, când și-au dat acceptul pentru a începe un program de decarbonizare, la ce se așteptau? Și nu au avut capacitatea și puterea de a gândi, da, domnule, vreau, ce-mi pui în loc? Cred că suntem singura țară care ne gândim să închidem capacități. Din câte am înțeles, anumite cariere care au 40 de milioane tone de resurse cărbune, acum, în pământ, când este nevoie maximă de aceste resurse, noi închidem cariere, grupuri, centrale. De ce? Atât putem. Eu, când am spus că actuala conducere a CEO are o țintă clară, ministrul actual are o țintă clară de închidere a acestui minerit, toată lumea a zis că vorbesc lucruri neadevărate. De aia au fost puși, li s-a prezentat clar un program, mergi cu el țintă, rămâi în funcție, nu mergi, pleci acasă. Faptul că sunt menținuți în funcții oameni care au decis contrar necesităților localităților județului Gorj, asta denotă. Că ne jucăm cu aceste date, că e 2028, că e 2032, e clar că se va închide”, spune edilul.

Va fi un dezechilibru total, social și economic.

Cosmin Morega este convins că zonele miniere din județul Gorj se vor depopula masiv după închiderea capacităților de producere a energiei pe cărbune. „Ce o să facă oamenii? O să caute o altă variantă, adică pleacă peste hotare, în alte localități. Ce se va construi, probabil, va fi insuficient pe anumite capacități de producție sau acest mic comerț pentru diferite locuri de muncă. Unii își vor regăsi locul de muncă în zonă, alții, nu. Practic, va fi o migrare a oamenilor din zone cum este și Motru și Gorjul către alte zone. Vor rămâne zone sărace sau părăsite în mare parte pe unde a fost această activitate de minerit. Se vor depopula zonele, se va migra către alte județe, va fi un dezechilibru total, social și economic. Deja a început acest dezechilibru cu forța de muncă. Din cauza unor oameni care atât au putut să gândească, s-au gândit că dacă dau un salariu mai mare pentru un anumit domeniu de activitate, creezi locuri de muncă. Au făcut un dezechilibru al forței de muncă, au dus în pragul falimentului zeci de firme care erau producătoare și produceau. Nu au venit cu nimic surplus din punct de vedere al productivității pentru CEO, n-au venit cu crearea unor noi locuri de muncă. Au venit cu o variantă de compromis pentru un termen scurt pentru a-și păstra funcțiile pe care le dețin anumiți oameni”, a conchis edilul.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button