Se construiește cel mai lung tunel feroviar din România
De-a lungul ultimilor ani, în România au fost demarate mai multe proiecte de infrastructură rutieră și feroviară. Unul dintre acestea este calea ferată care va lega Brașov de Sighișoara.
În martie 2024, primul TBM (Tunnel Boring Machine) a ajuns pe șantierul liniei de cale ferată Brașov – Sighișoara, zona Racoș – Ormeniș, județul Brașov. Lucrările la primul tunel ar putea fi gata în octombrie 2025, potrivit secretarului de stat în Transporturi Ionuț Cristian Săvoiu.
În urmă cu câteva zile, pompierii braşoveni au fost în misiune de recunoaștere la Tunelul Racoș-Ormeniș de pe calea ferată Brașov-Sighișoara. Pozele postate de ISU Brașov arată clar faptul că cel mai mare tunel feroviar din România începe să prindă contur.
După finalizarea lucrărilor, Tunelul Racoș – Ormeniș va fi cel mai lung tunel feroviar din România. El va fi format din două sensuri și o lungime totală de 14 km.
Conform specialiștilor din transporturi, în 2028, prin aceste ”găuri” din munte trenurile vor trece cu o viteză amețitoare: 160 de km/h. Astfel, traseul spre granița de vest a țării va fi scurtat cu aproape 130 de km.
În aceste zile, pe șantierul zona Racoș – Ormeniș sunt două utilaje care forează tunelurile în munte. La final, fiecare dintre cele două căi feroviare va avea 6,9 kilometri.
Utilajul folosit la primul tunel are o lungime de 100 de metri. Această ”cârtiță” de 1.500 de tone a început să sape în panta dealului situat la doar 4 km vest de Racoș. El se alătură mașinii de foraj Alexandra. Aceasta a început misiunea la jumătatea lunii octombrie și acum este deja înăuntrul muntelui, conform news.bv.
Odată cu avansul în interiorul muntelui, TBM-urile montează în jurul lor prefabricate de beton de 1,5 metri lățime fiecare. În formă de inel, acestea au rolul de a crea forma circulară a tunelului.
În prezent, pentru a se asigura că totul este în siguranță, pompierii brașoveni au fost la fața locului, pentru o misiune de recunoaștere. Ei au folosit un robot care a scanat tunelul.