News

4 februarie: Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

Pe 4 februarie este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. În România, în fiecare an sunt înregistrate aproximativ 51.000 de decese cauzate de cancer iar la nivel internaţional, numărul deceselor se ridică la 10 milioane, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, chiar dacă, la nivel mondial, cele mai frecvente tipuri de neoplasm sunt cancerul de sân şi cel de plămâni, în România, în anul 2020, cancerul colorectal a devenit cel mai diagnosticat tip de cancer (12.938 cazuri).

Cea mai veche mențiune cunoscută despre cancer a fost descoperită într-un document papirus din Egiptul antic și datează din anul 3.000 î.H. Acesta descria tumorile de sân, tratate prin distrugerea țesutului cu un instrument fierbinte numit „burghiul de foc”, o tehnică pe care astăzi o cunoaștem drept „cauterizare”. La nivel mondial, în 2020, au fost diagnosticate 18.094.716 milioane de cazuri de cancer (conform WCRF), iar 10 milioane de oameni au murit din pricina maladiei. An de an, una din 11 femei și unul din 8 bărbați decedează din cauza cancerului. Incidenţa, dar şi prevalenţa acestei afecţiuni sunt în creştere, deși tratamentele sunt multiple, tot mai țintite, iar rata de supraviețuire se îmbunătățește apreciabil în măsura în care neoplasmul este descoperit cât mai devreme.

„Având în vedere că povara cancerului este în creștere în aproape toate țările, iar România nu face excepție, prevenirea cancerului este o provocare semnificativă pentru sănătatea publică. Este necesar să ne concentrăm pe zona aceasta, de medicină preventivă, să crească nivelul de informație al populației despre factorii de risc. 30% din populația României fumează, 40% dintre adolescenții noștri de 15-16 ani au pus deja gura pe țigară”, punctează dr. Eduard Dănăilă, medic primar oncologie medicală și chimioterapie, ȋn cadrul spitalului Nord, Grupul Medical Provita.

În 2020, în România, (conform GLOBOCAN 2020) au fost înregistrate 98.886 de noi cazuri de cancer (53.881 de cazuri la bărbați şi 45.005 cazuri la femei) şi 54.486 de decese (31.886 de bărbați şi 22.600 de femei). Aceleași date arată că cele mai frecvente forme de cancer, la ambele sexe, sunt, în ordine descrescătoare, colorectal, plămân, sân, prostată, vezică urinară.

Parte din planul statului român de măsuri pentru combaterea cancerului (în vigoare din 1 aprilie 2022) este și programul naţional de screening pentru boli cronice cu impact asupra sănătății publice, care derulează următoarele subprograme: cel de screening pentru cancerul de col uterin, pentru cancerul de sân și pentru cancerul colorectal. Aceste programe de screening sunt un drept al oricărui cetățean român.

Aproape jumătate din totalul deceselor din România, o spun datele statistice, pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali: consumul de tutun (inclusiv fumatul pasiv) și alcool (mai ales în rândul bărbaților), alimentația nesănătoasă (inclusiv consumul redus de fructe și legume, dar și consumul ridicat de zahăr și sare), activitatea fizică scăzută. La acestea se adaugă un mediu poluat (în special poluarea aerului, sub formă de particule fine de materie și expunerea la ozon, dar și contaminarea apei de băut) și prezența anxietății, respectiv a stresului în rândul populației.

În fiecare an, din 2000, pe 4 februarie se marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului , o zi de conștientizare globală a maladiei și a impactului pe care îl are în viețile noastre ale tuturor, fie pacienți, fie aparținători. Accesul echitabil la prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și îngrijirea cancerului poate salva vieți, susțin foruri mondiale înalte, precizând că 65% dintre decesele cauzate de cancer au loc în părțile cele mai puțin dezvoltate ale lumii.

 

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button